Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Καρκίνος προστάτη

Η συχνότερη μορφή καρκίνου για τον ανδρικό πληθυσμό

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
stamp

Τι είναι ο καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως εξελίσσεται αργά και περιορίζεται αρχικώς στον προστάτη αδένα. Κάποιες μορφές καρκίνου προστάτη μπορεί να είναι πολύ επιθετικές και να κάνουν ραγδαία μετάσταση. Αν ανιχνευθεί εγκαίρως έχει πολύ καλές προοπτικές αποτελεσματικής θεραπείας.

Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει πρώιμα συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, πόνο στα κόκκαλα, στυτική δυσλειτουργία, αίμα στο σπέρμα και μειωμένη ροή της ούρησης.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία, η φυλή (μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μαύρη φυλή), το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν λόγω του καρκίνου στον προστάτη είναι οι μεταστάσεις (ουροδόχος κύστη, οστά), η ακράτεια ούρων ή η στυτική δυσλειτουργία.

Διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο ουρολόγος - ανδρολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος με ψηφιακή εξέταση ορθού και έλεγχο PSA μέσω αιματολογικής εξέτασης.

Αν χρειαστεί γίνεται συμπληρωματικός έλεγχος με υπέρηχο, συλλογή δείγματος προστατικού ιστού- βιοψία και μαγνητική τομογραφία.

Σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη

Με τις εξετάσεις διαπιστώνεται σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος και άρα, ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση γι’ αυτόν. Τα στάδια είναι τα εξής:

Στάδιο 1: Είναι το αρχικό στάδιο, όπου ο καρκίνος περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή του προστάτη. Όταν εξεταστούν εργαστηριακά, τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι επιθετικής μορφής.

Στάδιο 2: Ο καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιθετικός όταν εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Εναλλακτικά, σε αυτό το στάδιο ο καρκίνος είναι μεγαλύτερος και έχει αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές του προστάτη αδένα.

Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη στους διπλανούς ιστούς.

Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, οι λεμφαδένες, τα οστά, οι πνεύμονες ή αλλού.

Επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Σε πολύ αρχικό στάδιο και όταν ο καρκίνος είναι πολύ περιορισμένος μπορεί να μη χρειαστεί θεραπεία παρά μόνο αυστηρή και τακτική παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να κρίνει τι θα εφαρμοστεί στον ασθενή, βασισμένος στο συνολικό ιστορικό και την ηλικία του.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι:

  • Χειρουργική επέμβαση: Oλική προστατεκτομή- περιλαμβάνει αφαίρεση του προστάτη αδένα και του περιβάλλοντος ιστού και λεμφαδένων
  • Ακτινοθεραπεία: Eξωτερική ακτινοβολία, βραχυθεραπεία
  • Ορμονοθεραπεία: Φαρμακευτική αγωγή που σταματά την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα ή ανακόπτει την πορεία της τεστοστερόνης προς τα καρκινικά κύτταρα και τα βοηθά να αναπαραχθούν
  • Ορχεκτομή: Μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα
  • Κρυοχειρουργική ή κρυοθεραπεία: Xρήση ψυχρού αέρα για να ψυχθούν οι περιβάλλοντες ιστοί
  • Χημειοθεραπεία: Kαταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα- εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της φλέβας ή χαπιών
  • Βιολογική θεραπεία - ανοσοθεραπεία: Xρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου για να παλέψει με τον καρκίνο

Συμβουλές για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Για να προλάβεις τη νόσο επίλεξε μεσογειακή διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, ασκήσου σε τακτική βάση, διατήρησε σταθερό και υγιές σωματικό βάρος και συζήτησε με το γιατρό σου για το αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξεις.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;

Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime | Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου 2017

© 2017 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;
ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΡΤΗ
1 εξειδικευμένος γιατρός για

Καρκίνο Προστάτη

Πούλιας Ηρακλής

Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Λ. Κηφισίας 38 (έναντι President), ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
8.7

Βαθμολογία από 7 χρήστες

Κόστος: 50€ εώς 300 €
η εξέταση.

περισσότερα
8.7

Βαθμολογία από 7 χρήστες

Πάρα πολύ καλός!! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!

περισσότερα
  • Μέθοδοι Θεραπείας: Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Προστατεκτομή

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει