Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Ευρυαγγείες

Πες αντίο στις φλέβες και τα πρησμένα πόδια

ΒΡΕΣ ΕΔΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
stamp

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία του δέρματος που συχνά αναφέρονται και ως φλεβίτης ή σπασμένα αγγεία. Εμφανίζονται σαν ένα πλέγμα από κόκκινες γραμμές κυρίως στα πόδια, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος (π.χ. πρόσωπο).

doctor
Ο Σιαφάκας Αθανάσιος - Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος λέει:

“Οι ευρυαγγείες είναι αισθητικό πρόβλημα, όμως στο 10-15% των περιπτώσεων υποκρύπτουν φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα φλεβικά στελέχη που βρίσκονται πιο βαθιά στο πόδι.

Το ήξερες ότι..

Πάνω από το 80% των γυναικών και πάνω από το 70% των ανδρών παρουσιάζουν κάποια στιγμή ευρυαγγείες.

Πώς προκαλούνται οι ευρυαγγείες

Τα αίτια δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ωστόσο κυρίαρχο ρόλο θεωρείται πως έχει η κληρονομικότητα. Μερικές από τις αιτίες εξαιτίας των οποίων δημιουργούνται οι ευρυαγγείες είναι:

 • Ακτινοβολία
 • Έκθεση στον ήλιο
 • Μικροτραυματισμοί
 • Χειρουργικές τομές
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Δερματικές και άλλες παθήσεις
 • Εγκυμοσύνη

Ποια είναι τα συμπτώματα - Πώς θα τις αναγνωρίσω

Οι ευρυαγγείες είναι εμφανείς, παρουσιάζονται σαν ένα πλέγμα από κόκκινες ή μπλε γραμμές σε διάφορα σημεία στα πόδια, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Αποτελούν ένα από τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας (στάδιο 1). Τα κύρια συμπτώματα που έχουν αναφερθεί είναι πάντα τοπικά και είναι τα εξής:

 • φαγούρα
 • αίσθημα καψίματος
 • αίσθημα βάρους
 • ήπιος πόνος
 • αίσθημα νηγμών (τσιμπήματα)

Αν τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής είναι πιο έντονα, οφείλονται πιθανότατα σε κάποια άλλη πάθηση.

Τα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας:

στάδια στάδια

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Αν εντοπίζεις ευρυαγγείες στο σώμα σου, θα πρέπει να επισκεφθείς έναν εξειδικευμένο αγγειολόγο-αγγειοχειρουργό.

prep 1

Φρόντισε να ντυθείς ελαφριά και άνετα για το ραντεβού, διότι θα χρειαστεί να αφαιρέσεις τα ρούχα και τα παπούτσια σου, για να σε εξετάσει ο γιατρός.

prep 1

Θα βοηθούσε πολύ αν σημείωνες τυχόν απορίες που έχεις για να ρωτήσεις το γιατρό όταν συζητήσεις μαζί του.

prep 1

Επιπλέον, θα πρέπει να έχεις μαζί σου και το ιατρικό ιστορικό σου, προηγούμενες εξετάσεις ή triplex που έχεις πραγματοποιήσει.

doctor
Ο Σιαφάκας Αθανάσιος - Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος λέει:

“Το εξειδικευμένο triplex και η αιμοδυναμική μελέτη είναι απαραίτητα για το σωστό σχεδιασμό της θεραπείας.”

Κόστος

Το κόστος της θεραπείας για τις ευρυαγγείες ποικίλλει και εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί από το γιατρό, αφού λάβει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου και το ιστορικό σου. Δες παρακάτω τιμές για αντιμετώπιση ευρυαγγειών.

Διάρκεια θεραπείας

Η διάρκεια της θεραπείας των ευρυαγγειών δεν είναι σαφώς καθορισμένη. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στην τοπική, συμπτωματική αντιμετώπισή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανεμφανιστούν σε κάποιο άλλο σημείο, καθώς πρόκειται για συχνό πρόβλημα του οργανισμού. Το αποτέλεσμα μιας θεραπείας είναι άμεσα ορατό, αλλά η θεραπεία επαναλαμβάνεται σε συνεδρίες, με χρονική απόσταση τουλάχιστον 4-6 εβδομάδων μέχρι να φτάσουμε στο αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Δες φωτογραφίες πριν και μετά την θεραπεία

Αντιμετώπιση ευρυαγγειών

Η θεραπεία των ευρυαγγειών καθορίζεται από τον αρμόδιο γιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή. Ο τρόπος αντιμετώπισης γίνεται με τα εξής βήματα:

1

Ο γιατρός σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο καθορίζουν το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουν να επιτύχουν.

2

Ο γιατρός με την εμπειρία του εκτιμά τον αριθμό των συνεδριών που θα απαιτηθούν.

3

Η θεραπεία συχνά έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, όμως η συνολική εκτίμηση γίνεται αφού περάσουν 4-6 βδομάδες.

Θεραπείες

Οι κύριες θεραπείες που εφαρμόζονται είναι: η σκληροθεραπεία (σε υγρή μορφή και σε μορφή αφρού), το laser και οι ραδιοσυχνότητες.

Σκληροθεραπεία: Πρόκειται για μία ενδοφλεβική τεχνική κατά την οποία εγχέονται σκληρυντικές ουσίες στη φλέβα. Με τη μέθοδο αυτή καταργούνται οι ενδοδερμικές και υποδόριες φλέβες που πάσχουν. Η μέθοδος δεν απαιτεί αναισθησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο. Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα περιστατικά ασθενών. Οι συνεδρίες για τη σκληροθεραπεία πρέπει να απέχουν χρονικά τουλάχιστον 4-6 βδομάδες.

Πλεονεκτήματα:

 • Δοκιμασμένη μέθοδος και εφαρμοσμένη εδώ και πολλά χρόνια
 • Σχετικά ανώδυνη μέθοδος
 • Ίσως έχει το χαμηλότερο κόστος

Μειονεκτήματα:

 • Ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η αλλεργική αντίδραση, ημικρανία κ.ά.
 • Αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή συστηματική νόσο
 • Επιπλοκές όπως η μελάγχρωση του δέρματος

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Για τις ευρυαγγείες μπορείς να απευθυνθείς σε αγγειοχειρουργό, δερματολόγο και πλαστικό χειρουργό. Για τις ευρυαγγείες προσώπου είναι καλύτερα να απευθυνθείς σε δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Για τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων, ο γιατρός πρέπει να είναι εξειδικευμένος, να έχει εμπειρία πάνω στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, αλλά και να γνωρίζει τις σύγχρονες μεθόδους για την ολοκληρωμένη διάγνωση των φλεβικών παθήσεων. Για παράδειγμα, για τη διάγνωση των ευρυαγγειών απαιτείται να γίνει triplex, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο άλλο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας ή κάποια άλλη πάθηση.

Μπορείς να ζητήσεις από το γιατρό να δεις φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία, από προηγούμενα περιστατικά που έχει αναλάβει. Επίσης, μπορείς να διαβάσεις αξιολογήσεις προηγούμενων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό αυτό πριν από εσένα, μέσα από τη σελίδα του doctoranytime.

ΒΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟ
doctor
Ο Σιαφάκας Αθανάσιος - Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος λέει:

“Πρέπει ο ιατρός που διενεργεί το triplex να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση κι εμπειρία στη συγκεκριμένη διαγνωστική διαδικασία.”

Συμβουλές από το doctoranytime: Η υγεία σου... το πολυτιμότερο αγαθό σου!

Για να μπορείς να προσέχεις όσους αγαπάς θα πρέπει να είσαι καλά και να φροντίζεις το σώμα σου.

Βάλε την πρόληψη στη ζωή σου

Οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να αποτελούν μέρος του ετήσιου προγραμματισμού σου. Μέσα σε όλες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις, βάλε και τον έλεγχο για αγγειακές παθήσεις όπως οι ευρυαγγείες. Το ήξερες ότι είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος; Επίσης, οι ευρυαγγείες μπορεί να οφείλονται και σε προϋπάρχουσες ασθένειες όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα ή κάποιες δερματικές παθήσεις. Γι’ αυτό, αν έχεις κάποιον παράγοντα κινδύνου επισκέψου ένα γιατρό για να προλάβεις τις ευρυαγγείες σε αρχικό στάδιο.

apple

Φτιάξε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής

Μπορεί να μην επηρεάζει εκ πρώτης όψεως την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας, ωστόσο η σωστή διατροφή που βασίζεται σε μεσογειακές τροφές θα σου εξασφαλίσει τη σωματική υγεία και διάπλαση που θα σε κρατήσει μακριά από παχυσαρκία και αυξομείωση του βάρους σου, που μπορεί να βλάψει με κάποιο τρόπο το δέρμα και τα αγγεία σου. Αν υπάρχει κληρονομικότητα σίγουρα έχεις ένα λόγο παραπάνω να προσέχεις.

gym

Κάνε γυμναστική

Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ελαστικότητα κινήσεων και έτσι, να αποφεύγεις τους τραυματισμούς που μπορεί να προκύπτουν λόγω της έλλειψής της. Οι ευρυαγγείες οφείλονται κατά ένα βαθμό και σε μικροτραυματισμούς που μπορεί να έχουμε κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Πρόσεχε όμως όταν ασκείσαι σε εξωτερικό χώρο, διότι η έκθεση στον ήλιο είναι επίσης μία αιτία πρόκλησης ευρυαγγείας.

happy

Χαμογέλα πιο συχνά

Η καλή ψυχολογία θα σε βοηθήσει να κρατήσεις μακριά ασθένειες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ευρυαγγειών όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα ή οι δερματικές νόσοι.

Bonus συμβουλή από το doctoranytime: Πρόσεχε τα μικροχτυπήματα. Ακόμη και αν σκοντάψεις πάνω σε ένα έπιπλο και νιώσεις για λίγη ώρα λίγο πόνο στο σημείο, αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να γίνει η αιτία εμφάνισης ευρυαγγειών. Το ίδιο επικίνδυνος είναι και ο ήλιος, η έκθεση στον οποίο προκαλεί διάφορα προβλήματα στο δέρμα αλλά και ευρυαγγείες.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Όποιος έχει ευρυαγγείες θα κάνει οπωσδήποτε και κιρσούς.

Η αλήθεια

Όχι. Οι ευρυαγγείες οφείλονται σε φλέβες με λεπτά τοιχώματα, ενώ οι κιρσοί είναι τμήματα φλεβών που το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά και παραμένει. Άλλωστε, από ευρυαγγείες πάσχει πάνω από το 70-80 % του πληθυσμού, από κιρσούς το 25%.

Μύθος #2

Οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται πλήρως.

Η αλήθεια

Ναι αλλά και όχι. Η θεραπεία είναι οριστική στο σημείο όπου εφαρμόζεται, όμως δεν αντιμετωπίζει τα αίτια εμφάνισης των ευρυαγγειών. Έτσι, ευρυαγγείες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος ή του προσώπου.

Μύθος #3

Οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται για πάντα.

Η αλήθεια

Οι ευρυαγγείες στις οποίες έχουμε επέμβει τοπικά εξαφανίζονται, αλλά μπορούμε να ξαναβγάλουμε σε οποιοδήποτε σημείο των ποδιών αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Ερωτήσεις - Συχνές απορίες

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για τις ευρυαγγείες είναι η σκληροθεραπεία. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Συντελείται με την έγχυση ειδικής φαρμακευτικής ουσίας, ώστε να καταστραφεί το εσωτερικό τοίχωμα της φλεβών και στη συνέχεια, να μετατραπούν σε ινώδεις χορδές.

Σε ποια ηλικία εμφανίζονται οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι ένα πρόβλημα πολύ συχνό. Αφορά τεράστια μερίδα του πληθυσμού και απαντάται και στα δύο φύλα. Ευρυαγγείες μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και στην περίοδο της εφηβείας.

Ποιος γιατρός είναι ο κατάλληλος για τις ευρυαγγείες προσώπου;

Ο καταλληλότερος ιατρός για τις ευρυαγγείες προσώπου είναι ο δερματολόγος και ο πλαστικός χειρουργός. Σε αυτές τις ειδικότητες πρέπει να απευθυνθείς για να αντιμετωπίσεις ευρυαγγείες που εντοπίζονται στην περιοχή του προσώπου σου.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για να γίνει η διάγνωση των ευρυαγγειών;

Η διάγνωση των ευρυαγγειών γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης. Ο γιατρός πρέπει να καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς, να ελέγξει το κλινικό του προφίλ, να αναζητήσει αίτια που υποκρύπτουν άλλες ασθένειες. Απαιτείται εξειδικευμένος υπερηχογραφικός έλεγχος triplex του φλεβικού συστήματος, καθώς σε κάποιους ασθενείς υποκρύπτεται ανεπάρκεια σε μεγαλύτερες φλέβες. Σε αυτή την περίπτωση, προηγείται η θεραπεία αυτών. Αν το πρόβλημα είναι μόνο οι ευρυαγγείες, η διερεύνηση της θεραπείας γίνεται με διαδερμική διαφανοσκόπηση ή με άλλα εξίσου αποτελεσματικά βοηθήματα.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ
Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και τηλεφωνικά στο 215 50 50005

Ιατρικές πληροφορίες: Σιαφάκας Αθανάσιος , Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime | Τελευταία ενημέρωση: 10 Οκτωβρίου 2017

© 2017 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει