ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αιμορροΐδες

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τις αντιμετωπίσεις οριστικά

Αρχοντοβασίλης Φώτης Hack My Diet by Δρ. Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα & Συνεργάτες
Ιωάννης Βασιλάς

Συντάχθηκε από τον Γενικό Χειρουργό Αρχοντοβασίλη Φώτη MD, PhD, cFISS, την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα και τον Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Βασιλά Ιωάννη στις 04 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη

Οι αιμορροΐδες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εντοπίζονται κυρίως κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο και είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Επειδή η μήτρα εκείνη την περίοδο είναι μεγάλη πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα, με αποτέλεσμα να γίνεται συμφόρηση στις φλέβες του αιμορροϊδικού πλέγματος. Αυτό σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου που επιφέρουν οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την κύηση, αλλάζει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Επιπλέον, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται συχνά δυσκοιλιότητα, την οποία εντείνει η πτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από απλή φαγούρα έως εμφάνιση αίματος κατά την κένωση ή και ακούσια απώλεια αερίων. Αυτό μπορεί να αγχώσει την έγκυο, που ούτως ή άλλως διανύει μία ευαίσθητη περίοδο της ζωής της.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για να τις αντιμετωπίσεις, αν δεν είναι θρομβωμένες, εφαρμόζεις κανονικά τις τοπικές κρέμες που εφαρμόζουν όλοι οι ασθενείς με αιμορροΐδες. Συνιστάται να μην πιέζεσαι προς κένωση και να μην καταβάλλεις μεγάλη και πολύωρη προσπάθεια. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και άμεση επίσκεψη σε γενικό χειρουργό για να λάβεις τη γνώμη του αν τυχόν θρομβωθούν, διότι ενέχει ο κίνδυνος να παρουσιαστεί σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Ανακουφιστικά είναι και τα χλιαρά ντους 2-3 φορές την ημέρα. Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως. Η διατροφή σου παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η κατανάλωση τροφίμων όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο εμφάνισης αιμορροΐδων ή αν ήδη υπάρχουν θα περιορίσει το πρόβλημα και θα αποτρέψει την επιδείνωσή του. Τα τρανς λιπαρά δεν βοηθούν στην κένωση, καθώς συνήθως επιτείνουν τη δυσκοιλιότητα.

Συνιστάται, επίσης, να αποφεύγεις να σηκώνεις βάρη και να στέκεσαι πολλές ώρες όρθια, καθώς οι δύο αυτές συνήθειες επιτείνουν το πρόβλημα.

Αν τυχόν παρατηρήσεις έντονο πόνο, πρήξιμο ή αίμα θα πρέπει να ενημερώσεις άμεσα τον θεράποντα ιατρό σου.

Μετά τον τοκετό, το πρόβλημα αποκαθίσταται και τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Beck, David E. (2011). The ASCRS textbook of colon and rectal surgery (2nd ed.). New York: Springer. p. 175. ISBN 978-1-4419-1581-8.

2. Sun, Z; Migaly, J (March 2016). "Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management". Clinics in colon and rectal surgery. 29 (1): 22–29.

3. 4. Rivadeneira, DE; Steele, SR; Ternent, C; Chalasani, S; Buie, WD; Rafferty, JL; Standards Practice Task Force of The American Society of Colon and Rectal Surgeons(September 2011). "Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010)". Diseases of the Colon and Rectum. 54 (9): 1059–64.

4. Lorenzo-Rivero, S (August 2009). "Hemorrhoids: diagnosis and current management". Am Surg. 75 (8): 635–42.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.