SPECIALIZATION

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Dental filling

Αντιμετώπισε τις συνέπειες της τερηδόνας στα δόντια σου

Τι είναι και πότε εφαρμόζεται

Το σφράγισμα είναι μία οδοντιατρική τεχνική που χρησιμοποιείται για να αποκατασταθεί ένα δόντι που έχει υποστεί τις συνέπειες της τερηδόνας. Η τερηδόνα διεισδύει στο δόντι, καταστρέφει την αδαμαντίνη και σχηματίζει τρύπα. Αυτή καλύπτεται με σφράγισμα, διότι αν δε γίνει αυτό θα προκληθεί φλεγμονή και πολύ έντονος πόνος. Επίσης, μπορεί να προκληθεί μόλυνση και στους παράπλευρους ιστούς, και ως εκ τούτου, απόστημα ή ακόμη και απώλεια ολόκληρου του δοντιού. Με τη χρήση σφραγίσματος ουσιαστικά σταματά η καταστροφική δράση των βακτηριδίων στο εσωτερικό των δοντιών.

Άλλη εφαρμογή του σφραγίσματος είναι σε περίπτωση σπασμένου δοντιού, κατεστραμμένης αδαμαντίνης λόγω λανθασμένου βουρτσίσματος δοντιών ή διόρθωση στη σύγκλειση όταν είναι πολύ μικρή.

Στην περίπτωση που το σφράγισμα γίνεται σε παιδιά, χρησιμοποιούνται τα εξής υλικά:

  • Συνθετική ρητίνη
  • Υαλοϊονομερής κονία

Αν το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η τερηδόνα είναι πολύ εκτεταμένο και βαθύ, προτείνεται η εφαρμογή ανοξείδωτης στεφάνης ή θήκη πορσελάνης (αισθητική). Σε περίπτωση που έχει προχωρήσει μέχρι και το νεύρο, ίσως χρειαστεί πολφοτομή ή και απονεύρωση.

Πώς γίνεται το σφράγισμα;

Ο γιατρός αναισθητοποιεί («κοιμίζει») το δόντι. Πλέον, μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα χορήγησης αναισθητικού, χωρίς τη χρήση βελόνας.

Στη συνέχεια, ο γιατρός αφαιρεί από το δόντι που έχει καταστραφεί την τερηδόνα, στο τμήμα εκείνο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Η περιοχή καθαρίζεται καλά ώστε να μη μείνει κάποιο υπόλειμμα και δημιουργήσει εκ νέου ζημιά στο δόντι. Έπειτα «γεμίζει» το σημείο με το ειδικό υλικό που χρησιμοποιείται στο σφράγισμα, ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στο δόντι.

Η επιλογή του κατάλληλου υλικού γίνεται βάσει του σταδίου που έχει προχωρήσει η τερηδόνα, τυχόν ύπαρξης αλλεργίας σε κάποιο υλικό, του σημείου που βρίσκεται και του κόστους που έχει.

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση- Διαγνωστικές εξετάσεις

Για να αντιληφθείς αν χρειάζεται να κάνεις σφράγισμα, θα πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό, ο οποίος θα ελέγξει με το ειδικό καθρεφτάκι και τα εργαλεία του την κλινική εικόνα των δοντιών και θα διαπιστώσει αν η τερηδόνα έχει φθείρει τα δόντια σου. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και ακτινογραφία στο σημείο, ώστε να διαπιστωθεί πόσο εκτεταμένη είναι η βλάβη.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός

Ο καταλληλότερος γιατρός για την εφαρμογή του σφραγίσματος δοντιού είναι ο οδοντίατρος και ο παιδοδοντίατρος. Για να επιλέξεις τον καλύτερο για εσένα, μπορείς να διαβάσεις τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό πριν από εσένα και να κλείσεις ραντεβού άμεσα για να διαπιστώσεις αν χρειάζεσαι κάποιο σφράγισμα.

Κόστος σφραγίσματος

Η τιμή του σφραγίσματος εξαρτάται από το υλικό που θα επιλεχθεί, από τις συνεδρίες που θα χρειαστούν, αλλά και από το γιατρό που θα επιλέξεις.

cost icon

Procedures.AveragePriceTitle

Average service cost

41€

out of

523

doctors

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Research and Contemporary Management. 'Planning and Care for Children and Adolescents with Dental Enamel Defects: Etiology',2015 Edition

2. De Rose L, Krejci I, Bortolotto T. 'Immediate endodontic access cavity sealing: fundamentals of a new restorative technique', Odontology. 2015 Sep;103(3):280-5

3. Ducret M, Fabre H, Celle A, Mallein-Gerin F, Perrier-Groult E, Alliot-Licht B, Farges JC. 'Current challenges in human tooth revitalization', Biomed Mater Eng. 2017;28(s1):S159-S168

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.

This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]

Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.