SPECIALIZATION

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Aponeurosis

Διατήρησε τα φυσικά σου δόντια υγιή και δυνατά

Τι είναι η απονεύρωση

Η απονεύρωση δοντιού ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία, είναι μία διαδικασία που απαιτείται για να αφαιρεθούν τα νεύρα, τα αγγεία, τα μικρόβια και οι τοξίνες μέσα από το δόντι. Σκοπός της απονεύρωσης είναι να καθαριστεί καλά το δόντι και στη συνέχεια, να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί, ώστε να μην υπάρχει ξανά κίνδυνος για φλεγμονές και λοιμώξεις.

Πότε γίνεται η απονεύρωση;

Η απονεύρωση συνιστάται να γίνεται όταν έχει προκληθεί φλεγμονή στον πολφό, δηλαδή στο εσωτερικό του δοντιού. Στο σημείο αυτό υπάρχουν νεύρα και αγγεία, ενώ όταν τα μικρόβια προχωρήσουν μέσα στο δόντι, δημιουργούν φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να επεκταθεί γύρω από το δόντι και να πυροδοτήσει πρήξιμο και πόνο.

Η τερηδόνα ευθύνεται συνήθως για την πρόκληση φλεγμονής στον πολφό. Άλλο πιθανό αίτιο είναι όταν ένα δόντι σπάσει και η βλάβη εντοπίζεται κοντά στον πολφό ή όταν τραυματιστεί και οδηγήσει σε νέκρωση του πολφού. Επίσης, η απονεύρωση εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται απόστημα δοντιού και πρήξιμο.

Αν πρόκειται για φρονιμίτη, συνήθως δεν εφαρμόζεται απονεύρωση, παρά μόνο σε περιπτώσεις που πρέπει απαραιτήτως να διατηρηθεί όπως όταν χρειάζεται ως μοναδική στήριξη.

Πώς γίνεται η απονεύρωση;

Η απονεύρωση πραγματοποιείται στο ιατρείο. Αρχικώς, το πάσχον δόντι απομονώνεται, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί ο ασθενής υγρά αλλά και για να παραμείνει η περιοχή καθαρή.

Στη συνέχεια, ο γιατρός αφαιρεί την τερηδόνα καθαρίζει την περιοχή και γεμίζει με υλικά το δόντι, ώστε να μην μολυνθεί ξανά. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να τοποθετηθεί σκέτο σφράγισμα ή και θήκη για να σταθεροποιηθεί το σφράγισμα του δοντιού.

Ανάμεσα στις συνεδρίες που ίσως χρειαστεί να γίνουν μπορεί να νιώσεις λίγο πόνο κατά τη μάσηση, ωστόσο δεν είναι ούτε έντονος ούτε ανησυχητικός.

Αν το οίδημα στο δόντι που χρειάζεται να γίνει απονεύρωση είναι μεγάλο, μπορεί να χρειαστεί να λάβεις αντιβίωση.

Απονεύρωση σε παιδικό δόντι

Η απονεύρωση εφαρμόζεται στο παιδικό δόντι για τους ίδιους λόγους που εφαρμόζεται και στους ενήλικες, δηλαδή για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή στο εσωτερικό του δοντιού. Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πύον και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κατασκευή του νέου δοντιού. Επίσης, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικά ανατομικά μόρια με επιβλαβείς επιπτώσεις και για τη γενική υγεία του παιδιού.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προχωρούν στην απόφαση να κάνει το παιδί απονεύρωση στο παιδικό δόντι, παρόλο που δεν πρόκειται για το μόνιμο δόντι του, διότι διορθώνοντας το πρόβλημα δημιουργούνται οι προδιαγραφές για να είναι πιο υγιές το νέο δόντι που έρχεται.

Η διαφορά στην απονεύρωση του δοντιού ενός ενήλικα από αυτή του παιδιού είναι στο υλικό έμφραξης, καθώς στα παιδιά επιλέγεται ένα υλικό που είναι απορροφήσιμο από τον οργανισμό για την κάλυψη του κενού των δοντιών.

Η απονεύρωση νεογιλού δοντιού πραγματοποιείται συνήθως σε 2 επισκέψεις στο ιατρείο και μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά από 3 ετών και πάνω.

Διάρκεια θεραπείας

Αν ο πολφός είναι ζωντανός, η απονεύρωση μπορεί να γίνει σε μία συνεδρία διάρκειας περίπου μίας ώρας. Για τις περιπτώσεις που το δόντι έχει νεκρωθεί μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες, ώστε να είναι βέβαιο ότι έχει γίνει σωστή αντισηψία.

Μετά την απονεύρωση μπορεί να νιώσεις λίγο πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεις να μασάς σκληρές τροφές για λίγες μέρες.

Αν το απονευρωμένο δόντι μαυρίσει, αναλόγως του σημείου που βρίσκεται μπορεί να εφαρμοστεί λεύκανση ή να τοποθετηθεί όψη.

Το κόστος της απονεύρωσης δεν είναι το ίδιο για όλα τα δόντια. Εξαρτάται από το στάδιο, από τον αριθμό των ριζών του δοντιού, αλλά και από την τιμή των υλικών που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για να θεραπευθεί το δόντι.

cost icon

Procedures.AveragePriceTitle

Average service cost

122€

out of

283

doctors

AreaAverage cost
Αττική 123€
Αττική 123€
Κρήτη 144€

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Hildebrand C, Fried K, Tuisku F, Johansson CS. Teeth and tooth nerves. Prog Neurobiol. 1995 Feb;45(3):165-222.

2. Berggreen E1, Sae-Lim V, Bletsa A, Heyeraas KJ. Effect of denervation on healing after tooth replantation in the ferret.Acta Odontol Scand. 2001 Dec;59(6):379-85

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.

This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]

Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.