This question and its answers are only available in Greek

  • General topics
  • Submitted on 29/08/2023

Καλησπέρα σας, είναι γνωστό ότι η αναλογία των ω3 προς ω6 λιπαρών οξέων πρέπει να είναι ίση 1:1 για την βέλτιστη υγεία και λειτουργία του οργανισμού. Κάθε πρωί καταναλώνω ψωμί με ταχίνι για πρωινό το οποίο ταχίνι όμως περιέχει μεγάλες ποσότητες ω6 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ω3. Υπάρχει περίπτωση αυτή η μεγάλη ανισορροπία των λιπαρών οξέων να μου προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο μέλλον (παρόλο που το ταχίνι θεωρείται πολύ ωφέλιμη τροφή και περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών); Θα ήταν καλύτερο να εντάξω περισσότερα ω3 λιπαρά οξέα στη διατροφή μου μέσω συμπληρωμάτων; Ευχαριστώ.

13 specialists answered

  • Καλησπέρα σας, η αναλογία δεν υποστηρίζεται απαραίτητα τόσο αυστηρή από τη βιβλιογραφία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμα και 2:1 ή 4:1 είναι καλές αναλογίες. Τα προβλήματα υγείας που μπορούν να αφορούν την μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των 2 λιπαρών οξέων (π.χ. 20:1 όπως έχει φανεί ότι μπορεί να ισχύει για την τυπική δυτική διατροφή στα χρόνια μας), όπως αυξημένες φλεγμονές, αλλεργίες, και αυτοάνοσες αντιδράσεις, είναι δύσκολο να εμφανιστούν σε μία γενικά υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε να εντάξετε στη διατροφή σας τα λιπαρά ψάρια 1-2 φορές/εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών αντί για άλλα έλαια, γι... Read more

    Restemi Eygenia

    Dietitian - Nutritionist

    Evosmos

  • Αν δεν υπάρχει έλλειψη τότε δεν είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων η καλύτερη αναλογία είναι 1:1 αλλά στην διάρκεια της μέρας και όχι σε ένα γεύμα

    Βασιλική Σταμάτη (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Elefsina

  • Δυστυχώς οι ξηροί καρποί που περιέχουν ω3, περιέχουν και δυσανάλογα πολλά ω6. Καταναλώστε τους αλλά με μέτρο. Πέρα από το ταχίνι, ω3 θα βρείτε στα καρύδια, τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπρορους, τον λιναρόσπορο και τη chia.
    Αν προσπαθείτε να αυξήσετε την κατανάλωση ω3, αυξήστε την κατανάλωση αγριόχορτων, σαλιγκαριών και αυγών από κότες ελευθέρας βοσκής. Αυτά τα τρόφιμα θα σας εξασφαλίσουν κυρίως α-Λινολενικό οξύ - το μικρότερο των ω3 σε μέγεθος και βιολογική δράση. Πάρα ταύτα, σήμερα πιστεύουμε ότι σε αυτό οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των οφελών της μεσογειακής διατροφής.
    Φυσικά δεν παραλείπουμε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών ανοικτής
    ... Read more

    Tresinis Anastasios

    Dietitian - Nutritionist

    Edessa

  • Καλησπέρα σας. Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει πρόβλημα.

    Konstantinou Krini

    Dietitian - Nutritionist

    Voula

  • Καλησπέρα σας, η αναλογία ω3/ω6 στην Δυτικού τύπου διατροφή που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική είναι κοντά στην αναλογία 1/16 δηλαδή (επικίνδυνη αναλογία για την υγεία). Η αναλογία 1:1 χωρίς καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής ω3 EPA/DHA είναι σχεδόν απίθανος στόχος για έναν άνθρωπο στην Ελλάδα μέσω τις διατροφής του. Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πρέπει να αναλώνεστε σε λεπτομέρειες όπως η αναλογίες των ω3/ω6. Αν καταναλώνετε 2 φορές ανα εβδομάδα λιπαρά μικρά ψάρια όπως σαρδέλες, γαύρο, σολομό, σκουμπρί και οι μεγαλύτερες ποσότητες των λιπαρών σας προέρχονται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδό, αβοκάντο και φυτικά... Read more

    Έκτωρ Καππάτος-Κουτρούμπας

    Dietitian - Nutritionist

    Platia Mavili

  • Καλησπέρα σας. Η ισορροπία μεταξύ των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας είναι σημαντική για την υγεία σας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τη μεγάλη ανισορροπία που μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση ταχινιού αν διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή συνολικά.

    Το ταχίνι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά συστατικά. Επίσης τα ω-6 λιπαρά οξέα που περιέχει δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε πολύ υψηλή θερμοκρασία επομένως δεν έχουν οξειδωθεί που είναι και το βασικό τους πρόβλημα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ι
    ... Read more

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Dietitian - Nutritionist

    Koropi

  • Ναι καλο θα ηταν να προσεχετε τον λογο ω-3/ω-6 στο διαιτολογιο σας. Ωστοσο, δεν θα ήταν υπεύθυνο απο την πλευρά μας να σας δώσουμε μια απάντηση χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα του καθημερινού σας διαιτολόγιου. Θα σας προτείναμε να μιλήσετε με τον προσωπικό σας διαιτολόγιο ώστε να να σας δώσει υπεύθυνα τη σωστή αξιολόγηση.

    Δρ. Παπαλαζάρου Αναστάσιος & Συνεργάτες

    Dietitian - Nutritionist

    Kolonaki

  • Καλησπέρα σας, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε ένα τόσο θρεπτικό τρόφιμο όπως είναι το ταχίνι. Οι τροφές που κατηγορούνται για φλεγμονές είναι τα κορεσμένα trans λιπαρά, η ζάχαρη, το αλκοολ κ.α. Θα σας πρότεινα να αυξήσετε την κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής. Τροφές όπως σαρδέλες, σκουμπρί, κολιός, λιναρόσπορος, καρύδια κ.α

    Tsilipakou Despina

    Dietitian - Nutritionist

    Thessaloniki

  • Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για την ερώτησή σας. Είναι γεγονός αυτό που αναφέρετε και ισχύει από έρευνες ότι για την βέλτιστη υγεία προτείνεται η αναλογία μεταξύ ω6 και ω3 λιπαρών να είναι 1:1 η 2:1. Παρ΄όλα αυτά για να μπορέσουμε να δώσουμε μια πιο εξατομικευμένη απάντηση χρειάζεται να γνωρίζουμε την διατροφή σας μιας ολόκληρης ημέρας ή και εβδομάδας και όχι μόνο ενός γεύματος.
    Ακόμα και να ισχύει όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ω6 λιπαρών λόγω του ταχινιού τότε ίσως προτείναμε την ενίσχυση της πρόσληψης ω3 λιπαρών από τις τροφές και αν δεν επαρκούσε αυτό, τότε να εξετάζαμε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος.
    σημείωση: η καλύτερη
    ... Read more

    Antoniou Giannis

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Είναι αλήθεια ότι η ισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι σημαντική για τη συνολική υγεία, καθώς αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, η ιδέα μιας αυστηρής αναλογίας 1:1 μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι λίγο υπεραπλουστευμένη. Και οι δύο τύποι λιπαρών οξέων είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, αλλά το κλειδί είναι να διατηρείται μια ισορροπημένη αναλογία και όχι να επιδιώκεται μια ακριβής αναλογία 1:1.

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες), οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chi
    ... Read more

    Τρέζου Γεωργία

    Dietitian - Nutritionist

    Thessaloniki

  • Μπορείτε εκτός από το ταχίνι να καταναλώνετε και άλλες τροφές πλούσιες σε ω3 πχ λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομός, τόνος, μπακαλιάρος, γαύρο, τσιπούρα. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων, όπως και οι ξηροί καρποί ώμοι και αναλατοι. Τα καλά λιπαρά μπορείτε να τα βρείτε και στο ελαιόλαδο, πάντα να μαγειρεύετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μπορείτε να το προσθέσετε και στις σαλάτες σας. Σε όλα όμως τα παραπάνω είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τις ποσότητες στα διάφορα φαγητά, διότι αυτές οι τροφές είναι ευεργετικές σε μικρές ποσότητες αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκληθούν διάφορα προβλήματα υγείας. Το λίπος παρότι κα... Read more

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Η αναλογία αυτή είναι καλό να κρατείται εντός γενικότερης ρουτίνας δλδ για παράδειγμα εντός 24ωρης ρουτίνας. Όχι εντός ενός γεύματος αυτού καθαυτού! Επίσης δεν έχει φανεί το αντίστροφο. Δλδ αν υπερτερεί ένα εκ των δυο κ ομάδων να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

    Φωτεινού Εμμανουέλα - Bio Clinical Center

    Dietitian - Nutritionist

    Pagrati

  • Καλησπέρα σας! δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα! μπορούμε να προσθέσουμε ω-3 από τρόφιμα! Θα σας βοηθούσε μια συνεδρία με διατροφολόγο για πιο εξειδικευμένη διαχείριση!

    Kleiasios Panagiotis - Nutriedition

    Dietitian - Nutritionist

    Ilisia

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections