This question and its answers are only available in Greek

  • General topics
  • Submitted on 28/09/2023

Καλημέρα σας, από τα τέλη καλακαιριού και μετά έχω άγχος και ταραχή στο στομάχι, μετά απο καποια στιγμή μου περνάνε όλα και τρώω κανονικά. Κάποιες ώρες με πιάνει άγχος αγωνία ότι κάτω έχω στο στομάχι μου, κόβεται η όρεξη μου και αισθάνομαι πολύ άσχημα. Έχω πολύ κακές σκέψεις ότι κάτι θα έχω στο στομάχι. Για οτιδήποτε μου συμβαίνει στο στομάχι δίνω και την παραμικρή σημασία το σκέφτομαι συνέχεια το ψάχνω στο ίντερνετ και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αρνητικων σκέψεων και άγχους. Κάποιες ημέρες μου περνάει και ειμαι καλα, μετά ξαναγυρίζει. Επίσης κάποιες φορές με πιάνει μια αίσθηση κενού στομάχου (συνήθως μετά από τουαλέτα) και μόλις φάω ηρεμώ. Θα ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να ειναι κάτι στο στομάχι μου ή είναι αγχος. Είμαι 44 ετών και στο παρελθόν δεν ειχα άλλο θέμα τέτοιο. Παθολογικά έχω χαμηλο σίδηρο και παίρνω σκευασμα. Ο ενδοκρινολογος μου συνέστησε ορμονολικες εξετάσεις και να ρίξω τους τόνους γιατί έχω δύσκολη καθημερινότητα με μικρά παιδιά.

21 specialists answered

  • Καλησπέρα σας, αρχικά σε πρώτο πλάνο μπορείτε να κάνετε κάποιες εξετάσεις που να αφορούν απευθείας το ζήτημα που αντιμετωπίζετε, δηλαδή το στομάχι σας. Πλέον η ιατρική έχει σύγχρονες και ανώδυνες μεθόδους. Έπειτα κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να καθησυχάσετε τη φυσική αγωνία σας ως προς το παθολογικό κομμάτι. Στη συνέχεια και με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας μπορείτε να δείτε, αν είναι ένα ζήτημα παθολογικό ή κυρίως ψυχολογικό. Αν και συνήθως πρώτα πάσχει ο νους και μετά ακολουθεί το σώμα.

    Κυριακίδη Στεφανία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Peristeri

  • Καλημέρα σας! Η κατάθλιψηκαι οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει ένας όρος ομπρέλα και μία καραμέλα που μπαίνει συνεχώς ως ταμπέλα από τους ψυχιάτρους! Ο καθένας όμως έιναι μοναδικός και έχει τον δικό του υποκειμενικό πόνο και θλίψη και το άγχος θέλει κάτι να σας πει, να το κάνετε κάτι άλλο καλό, να το αναλάβετε.. Μια θεραπεία διαμέσου λόγου που πάει σε βάθος , όπως η ψυχανάλυση , θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε και να εφεύρετε λύσεις, καθώς και να γνωρίσετε τις ρίζες των αιτίων, αλλά και να βρείτε τα αίτια. Θα χαρώ να δουλέψουμε μαζί.
    Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
    Ορέστης Καραμανίδης, Ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής

    Καραμανίδης Ορέστης Βασίλειος

    Ψυχοθεραπευτής - Ψυχαναλυτής

    Pagrati

  • Καλησπέρα σας. Με κάποιο τρόπο μοιάζει το στομάχι σας να έχει καταλάβει τη σκέψη σας τους τελευταίους μήνες. Συνοδεύεται από άγχος, αγωνία, κακές σκέψεις, αν και όχι όλες τις μέρες. Επίσης με κάποιο τρόπο μοιάζει η διάθεσή σας να εξαρτάται άμεσα από το αν το στομάχι είναι άδειο ή γεμάτο. Ρωτάτε αν όλα αυτά οφείλονται στο άγχος, ενω ταυτόχρονα αναγνωρίζετε ότι έχετε μία δύσκολη καθημερινότητα με μικρά παιδιά.

    Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρότεινα να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο, ώστε να αποκλειστούν τυχόν οργανικές αιτίες. Όπως και να έχει όμως, φαίνεται να υπαρχει έντονο άγχος, ανεξάρτητα. Φαίνεται ότι το άγχος να αποτελεί τόσο τ
    ... Read more

    Γουλανδρής Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Voula

  • Καλησπέρα.
    Σε μια πρώτη φάση και προκειμένου να αποφύγετε το άγχος που συνοδεύει το πιθανό ενδεχόμενο να έχετε κάτι με το στομάχι, μπορείτε να το διερευνήσετε κάνοντας εναν υπέρηχο.Ταυτόχρονα παρατηρήστε τον εαυτό σας μέσα στην καθημερινότητα και δείτε ποιά είναι αυτά που σας δυσκολεύουν τόσο και γιατί τόσες αρνητικές σκέψεις;Αν ολα αυτά επιμένουν καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό προκειμένου να δείτε γιατί υπάρχουν αυτά τα θέματα.
    Ευχαριστώ

    Tsoumezi Lia

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Glyfada

  • Χαίρεται. Το στομάχι μας χαρακτηρίζεται μεταφορικά ώς ένας 2ος εγκέφαλος.Αναφέρατε για 'Αγχος, αγωνία, στρες..η ερώτηση είναι τι τα προκαλεί. Ξέρετε όταν πιεζόμαστε, το σώμα μας "μιλάει". Μία επίσκεψη σε Σύμβουλο Ψυχικής υγείας/Ψυχολόγο, θα είναι χρήσιμη στη περίπτωσή σας καθώς κατανοώ πως επηρεάζεται η καθημερινότητα σας και στο να βιώνεται κάτι που υπάρχουν σημάδια ήδη, υπάρχουν "εξηγήσεις". Αλλά και "εργαλεία" για να αποφευχθούν ή να μειωθούν παρόμοια συμβάντα.

    Τσιουραλίδου Όλγα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Evosmos

  • Καλησπέρα σας
    Απαντήσατε στο ζήτημά σας.. φαύλος κύκλος αρνητικών σκέψεων. Από αυτές χρειάζεται να αποκοπείτε, για να ρυθμιστείτε και να σταθερποιηθείτε.

    Πράπας Ιωάννης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Gerakas

  • Είναι σημαντικό να εξετάσετε το ενδεχόμενο οργανικής αιτιολογίας. Εφόσον διαπιστώσετε ότι όλα είναι φυσιολογικά, ακολουθεί η διερεύνηση των αρνητικών σκέψεων και του άγχους που αυτές δημιουργούν, μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

    Πάνου Μαίρη

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Akadimia

  • Καλημέρα σας,
    Σε πολλές περιπτώσεις το άγχος έχει σωματικές αποτυπώσεις και ειδικά στο γαστρεντερολογικό σύστημα. Ιδιαίτερα σε συνθήκες στις οποίες το άτομο δεν δίνει την δυνατότητα στον εαυτό του να το επεξεργαστεί και να το διαχειριστεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μια αγχώδη συμπτωτολογία αλλα βάσει πρωτοκόλλου, σας προτείνεται να αποκλείσετε αρχικά τον οργανικό παράγοντα με την επίσκεψή σας σε κάποιον γαστρεντερολόγο. Σε δευτερη φάση και δεδομένω ότι έχουμε αποκλείσει τον οργανικό παράγοντα σας προτείνεται μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να το αντιμετωπίσετε μαζί.

    Καλή
    ... Read more

    Φώσκολου Ελισάβετ

    Ψυχολόγος

    Voula

  • Οι σκέψεις μας συνήθως επηρεάζουν το συναίσθημα μας και αμέσως επηρεάζεται και η συμπεριφορά μας ή οι αντιδράσεις μας. Μπαίνοντας σε αυτόντ ον φαύλο κύκλο εγκλωβιζόμαστε σε μια δίνη αρνητικών σκέψεων οι οποίες πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα με αποτέλεσμα να υιοθετούμε συμπεριφορές που ενισχύουν τις ανησυχίες μας πχ. αναζήτηση στο ιντερνετ. Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να "σπάσει". Σας ευχαριστώ

    Αντωνίου Μαρία Χ.

    Ψυχολόγος

    Skidra

  • Καλησπέρα σας. Πάσες φορες δεν εχει τύχει, να σφίγγεται το στομάχι μας σε περιόδους με έντονο στρες, ή όταν μας απασχολεί κατι. Επομένως γνωρίζετε πως αγχος όντως επηρεάζει άμεσα και το πεπτικο σύστημα και εκδηλώνεται στον καθένα μας ανάλογα. Δεν είναι τυχαίο πως το στομάχι είναι /λειτουργεί σαν ενας δεύτερος εγκέφαλος! Επειδή λοιπόν το αγχος είναι αναπόφευκτο υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείτε ώστε να ελαχιστοποιηθεί. και να μην συσσωρεύεται .Ελπίζω να σας εδωσα μια εικόνα, παρόλα αυτά είμαι στην διάθεση σας αν χρειαστείτε.

    Αγγλοπούλου Έφη

    Ψυχολόγος

    Panormou

  • Αγαπητέ/η καταλαβαίνω ότι περνάτε πολύ δύσκολα. Θα βοηθούσε να αναφέρατε το φύλο σας, και επειδή αναφέρετε χαμηλό σίδηρο πιθανολογώ να είστε γυναίκα. Ωστόσο ανεξαρτήτως φύλου φαίνεται να πιέζεστε πολύ στην καθημερινότητα σας. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που από τα τέλη του καλοκαιριού αισθάνεστε έτσι. Κάνατε διακοπές; ξεκουραστήκατε αρκετά; τι σας περιμένει μετά; Το άγχος πράγματι μπορεί να σωματοποιείται και στο στομάχι φαίνεται συχνά να εκφράζεται η σωματοποίηση. Επιπρόσθετα τα σωματικά συμπτώματα του άγχους συσχετίζονται με δυσλειτουργικές σκέψεις που το αναπαράγουν όπως το αναφέρατε και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο. Κάνατε πολύ καλά και έχετ... Read more

    Apotsos Panagiotis

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος

    Kypseli

  • Καλησπέρα σας, ακούγεται εξαντλητικό αυτό που βιώνετε. Αρχικά είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις στο στομάχι σας για να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο.
    Γνωρίζουμε μέσω ερευνών ότι υπάρχει μια δυνατή σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου μας και του εντέρου μας μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όταν υπάρχει μια δυνητικά απειλητική κατάσταση το σώμα μας μπαίνει σε λειτουργία «μάχης ή φυγής» και ορμόνες του στρες -μεταξύ των οποίων η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη - και οι νευροδιαβιβαστές απελευθερώνονται στο σώμα.
    Το άγχος προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα, όπως γρήγορη αναπνοή, αυξημένους καρδιακούς παλ
    ... Read more

    Palamidi Christini

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Panormou

  • Πριν αποδώσουμε τα σωματικά συμπτώματα στο άγχος, θα πρέπει να αποκλείσουμε κάθε βιολογικό παράγοντα. Θα πρότεινα να ξεκινήσετε με ότι εξετάσεις σας προτείνουν οι γιατροί σας και να συνεργαστειτε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να μιλήσετε για όσα ζείτε και σας αγχώνουν. Αυτό θα σας βοηθήσει και να χαλαρώσετε αλλά και να ενδυναμωθείτε ώστε να βρείτε τις ισορροπίες σας μέσα στην απαιτητική σας καθημερινότητα.

    Panagiotakopoulou Eleni

    Ψυχολόγος

    Nea Smirni

  • Το πιο πιθανό είναι ότι είναι απλά άγχος. Κάτι σας απασχολεί στην καθημερινότητά σας και έχει χτυπήσει εκεί το στρες. Εντοπίστε αυτά που σας ενοχλούν στην καθημερινότητά σας και διορθώστε τα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό ζητήστε βοήθεια.

    Ρανούτσου Γεωργία

    Ψυχολόγος

    Heraklion

  • Σίγουρα υπάρχει άγχος λαι συμβάλλει.
    Από την άλλη μεριά 44 ετών με έλλειψη σιδήρου καλόν είναι να κάνετε και μια γαστροσκόπηση.

    Οικονόμου Γεώργιος

    Gastroenterologist

    Marousi

  • Καλησπέρα σας🙂. Τα προβλήματα τα οποία περιγράφεται θα μπορούσαν ασφαλώς να οφείλονται σε άγχος.
    Ωστόσο πάντα όταν αντιμετωπίζουμε ένα θέμα υγείας πάντα προσπαθούμε να αποκλείσουμε όλους τους άλλους πιθανούς ιατρικούς παράγοντες και μετά να καταλήξουμε σε αυτό, ώστε να μην έχουμε παραβλέψει κάτι.
    Άρα θα σας σύστηνα αρχικά να κάνετε ένα έλεγχο με τον γιατρό σας και στη συνέχεια να επισκεφθείτε από κοντά κάποιον ψυχολόγο.
    Καλή συνέχεια

    Κυπραίου Αρετή

    Ψυχολόγος

    Agia Paraskevi

  • Καλημέρα σας.
    Το άγχος μπορεί να "χτυπήσει" στο στομάχι. Ωστόσο, θα πρότεινα αφού είναι το στομάχι να σας έβλεπε και ένας γαστρεντερολόγος. Πριν, προχωρήσετε με τον ψυχολογικό του θέματος, είναι σημαντικό να υπάρχει αξιολόγηση από τον γιατρό. Και ανάλογα μετά. Να δείτε δηλαδή αν υπάρχει κάτι οργανικό σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας -Ψυχολόγο- Ψυχοθεραπευτή για τη διαχείριση του άγχους, της καθημερινότητας, τον φαύλο κύκλο των σκέψεών σας και των υπολοίπων συναισθημάτων που ίσως ενεργοποιούνται.

    Κωνσταντινίδης Δημήτριος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Kozani

  • Αν ο γιατρός σας έχει πει ότι το στομάχι δεν έχει τίποτα παθολογικό, τότε μπορείτε να σκεφτείτε ότι αυτά που νιώθετε προκαλούνται από άγχος. Το άγχος μπορεί να γίνει αισθητό στο στομάχι. Καλό θα είναι να επισκεφτείτε ειδικό ώστε να αντιμετωπίσετε το άγχος

    Papathanasopoulou Elena

    Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Cholargos

  • Αν δεν υπάρχει κάτι παθολογικό σχετικά με το στόματι τότε είναι άγχος. Το άγχος δημιουργεί αυτή την συμπτωματολογία. Το Ίντερνετ δεν βοηθάει. Θα πρότεινα να μην ψάχνετε ποτέ τίποτα σχετικό με την υγεία στο Ίντερνετ καθώς δεν είναι αξιόπιστο και σας δημιουργεί περισσότερο άγχος. Όταν ολοκληρώσετε τις εξετάσεις παθολογικού ελέγχου και δεν φανεί κάτι, τότε επισκεφτείτε κάποιον ψυχολόγο για έναρξη ψυχοθεραπείας για το άγχος.

    Ρήγα Αναστασία (Deactivated account)

    Ψυχολόγος

    Peristeri

  • Ίσως να κάνετε μια γαστροσκόπηση αυτό θα σας ηρεμήσει για το ότι δεν έχει κάτι το στομάχι σας , επίσης να κάνετε κάποιες συνεδρίες για διαχείριση στρες ώστε γενικά να λειτουργείτε τον εαυτό σας σε πιο ήρεμους τόνους !!! , ευχαριστώ

    Karofyllaki Stauroula

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life coaching

    Agios Nikolaos

  • Καλησπέρα, το άγχος εκφράζεται μέσω του σώματος, αυτή είναι η γλώσσα του. Με την ψυχοθεραπεία μπορείς να δώσεις χώρο και χρόνο σε αυτά τα σωματικά βιώματα και όταν αυτά εκφραστούν μαλακώνουν. Τότε μπορεί θα κοπεί και ο φαύλος κύκλος σκέψεων και άγχους, γιατί όταν η ανησυχία ακουστεί σε βάθος παύει να είναι τόσο επιτακτική και βαριά. Αν δυσκολεύεστε για κάποιο λόγο να κάνετε συνεδρίες από κοντά, και η θεραπεία μέσω video κλήσης λειτουργεί μια χαρά.
    Καλή δύναμη

    Mavromatakis Konstantinos

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Thessaloniki

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections