This question and its answers are only available in Greek

  • Diet and nutrition
  • Submitted on 19/03/2024

Καλησπέρα σε όλους σας, Ιατρούς και Επιστημονικά Υπεύθυνους. Θέλω να ρωτήσω σχετικά με το λίπος στη κοιλιά (και περιφερειακά), πως αντιμετωπίζεται (κάποιες φορές είναι "έντονο" σε λογικά πλαίσια πάντα)? Η διατροφή μου είναι σχετικά καλή (με ελάχιστα γλυκά και σχεδόν καθόλου ποτό ή μπύρα). Βέβαια το άγχος τους τελευταίους μήνες είναι αρκετό. Παίζει ρόλο αυτό στο ρυθμό έκκρισης κορτιζόλης και εναπόθεσης έξτρα λίπους? *Να συμπληρώσω πως η αερόβια δραστηριότητα είναι μειωμένη, πέρα από κάποια λεπτά πεζοπορίας την εβδομάδα. Σας ευχαριστώ (Άνδρας, 35 ετών, υγιής, δίχως σοβαρά νοσήματα).

7 specialists answered

  • Η εναπόθεση κοιλιακού λίπους σχετίζεται με διαταραχές στον ύπνο π.χ. αυπνίες ή άσκοπο ξενύχτι ενάντια στον ανθρώπινο κιρκάδιο ρυθμό, χρήση μπλε φωτός από οθόνες, συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου που διακόπτουν τον βαθύ ευεργετικό ύπνο. Σας ευχαριστώ.

    Christopoulou Maria

    Dietitian - Nutritionist

    Syntagma

  • Η αλλαγη στο σωμα ερχεται και με αλλαγη lifestyle. Οσο ειναι η καθημερινοτητα καθιστικη με πολυ στρες και κακο υπνο, ενα παραπανω φρουτο δεν μας δινει το ιδανικο σωμα. Μπορειτε να απευθυνθείτε σε εναν ειδικο διατροφης και να συζητησετε τα προβληματα σας βστε να βρειτε την βελτιστη λυση!

    Μπουραζάνης Διονύσιος

    Dietitian - Nutritionist

    Nea Smirni

  • Καλησπέρα σας. Καλή σαρακοστή. Εάν έχετε ταυτόχρονα και τυμπανισμό ενδεχομένως να συνυπάρχει και ευερέθιστο έντερο, όπου με το άγχος επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Η έκκριση της κορτιζόλης σαφώς και μας επηρεάζει. Παρόλα αυτά υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που ανιχνεύει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και θα μπορούσε να σας την γράψει ο παθολόγος σας, έτσι ώστε να το δείτε.

    Konstantinou Krini

    Dietitian - Nutritionist

    Voula

  • Χαίρετε
    Το άγχος επηρεάζει καθοριστικά τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη) και μέσω αυτών επηρεάζει με αρνητικό τρόπο το μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεΐνών (αυξημένη βιοσύνθεση λίπους από υδατάνθρακες, μειωμένη πρωτεϊνοσύνθεση, ινσουλινοαντίσταση) και δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για εναπόθεση σπλαχνικού λίπους. Ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία και τις διατροφικές επιλογές, ωθώντας σε κατανάλωση πρόχειρων τροφών χαμηλής θρεπτικής αξίας. Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών και επιλέξτε υγιεινές πηγές πρωτεϊνης και λιπιδίων. Περιορίστε όσο γίνεται τις πηγές απλών σακχάρων και υδατανθάκων
    ... Read more

    Tresinis Anastasios

    Dietitian - Nutritionist

    Edessa

  • Το άγχος όντως επιβαρύνει το λίπος στην κοιλιά...Η αερόβια επίσης βοηθά...Θα πρότεινα να σκεφτείτε και τη γιόγκα...Η πηγή άγχους καλό είναι να μειωθεί...Δείτε τη ζωή μ΄άλλο μάτι..

    Όσον αφορά στη διατροφή, η μείωση του λίπους της τροφής και των υδατανθράκων και η αύξηση της πρωτεΐνης και των αντιοξειδωτικών θα σας βοηθήσει.

    Οικονόμου Πέπη

    Dietitian - Nutritionist

    Volos

  • Καλησπέρα σας! Το λίπος στη κοιλιά οφείλεται σε αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω αυξημένων κιλών και έλλειψη άσκησης και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις σε διαταραχές στα επίπεδα κορτιζόλης. Αν σας απασχολεί το τελευταίο μπορείτε να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις. Με υγιεινή διατροφή, σωστό σωματικό βάρος και άσκηση θα μπορέσετε να πετύχετε το στόχο σας.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Dietitian - Nutritionist

    Koropi

  • Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες και υψηλής βιολογικής αξίας σε πρωτεΐνες. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας κλινικός διαιτολόγος όπου θα σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Το άγχος δεν βοηθάει όσον αφορά το λίπος και το πρήξιμο στην κοιλιά σας. Το αλκοόλ καλό θα είναι να περιοριστεί σε 1 ποτηράκι 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Η άσκηση επίσης είναι απαραίτητη όσον αφορά την απώλεια του κοιλιακού λίπους σας.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections